Tovorni prostor, Letališče München

Industrija & logistika

Tovorni prostor, letališče München

Živahen posel, dan za dnem – to je vsakdanje življenje na letališču Franz Josef Strauss v Münchnu. Zlasti v okolju tovornega prostora, kjer je veliko ovir in potencialnih nevarnosti, sta vidnost in varnost najpomembnejši. Glede na stroške energije in onesnaževanje okolja stalna razsvetljava ni učinkovita, zato se je Letališče München odločilo za inteligentno rešitev podjetja STEINEL. Visoka kakovost svetlobe, tesno zapleteno senzorsko omrežje in povezovanje prek Bluetootha serije 5100 naredijo razliko v tovornem prostoru. Skupaj je bilo vgrajenih 1.300 5-žilnih pretočnih svetilk in cca 200 dodatnih detektorjev za velike višine. Po izračunih letališče s tem sistemom prihrani 230 ton CO2 na leto, kar ustreza absorpciji CO2 za približno 18.400 dreves. Drugi razlogi, zakaj se je letališče München odločilo za svetila STEINEL, se preprosto namestijo, uporabimo lahko obstoječi kabel in obstoječe luknje, ter odlična konfiguracija sistema prek aplikacije.

»Cilj projekta je bil najti dolgoročno, trajno in predvsem energetsko učinkovito rešitev razsvetljave za naš tovorni prostor.«

Michael Obermaier

Strokovno upravljanje in analiza energije
Letališče München

Povezana razsvetljava

S Connected Lighting lahko senzorsko nadzorovane LED luči prižgete le, ko jih potrebujete, zahvaljujoč lokalnim senzorjem svetlobe in prisotnosti ter omrežju Bluetooth. To prihrani energijo, zniža stroške električne energije in zmanjša emisije CO2.

Več udobja in varnosti

Z dvema vrstama senzorskih luči STEINEL namesto samo ene je bila kakovost svetlobe znatno povečana, kar ustvarja več varnosti in udobja v območju vozil in pešcev.

Enostavna montaža in namestitev

Vsa svetila so priročno zagnana in nastavljena z aplikacijo STEINEL Connect. Praktično: prilagoditve je mogoče izvesti hitro in enostavno brez lestev.

Za vsako posebno situacijo, poiščemo posebno rešitev

Posebnost tega referenčnega objekta je montaža serije 5100 na višini 6 m. Detektor prisotnosti IR Quattro HD 2 COM 1 je bil uporabljen za razširitev dejanskega območja detekcije z maksimalno mesečno višino 4 m in za zagotovitev osvetlitve, ko je ta potrebna. To razširi območje zaznavanja in tako zagotovi osvetlitev celotnega območja.

Bluetooth Mesh - pionirska tehnologija

Nova tehnologija Bluetooth mesh odpira popolnoma nove možnosti za mreženje. Tehnologija Bluetooth, ki jo uporabljamo, ustreza specifikacijam standarda Bluetooth SIG in je zato tudi pripravljena na prihodnost.

18.400

Prihranki CO2 ustrezajo vnosni zmogljivosti 18.400 dreves.

1.300

Nameščena svetila serije 5100.

200

Vgrajeni senzorji IR Quattro HD za razširitev dosega.

Potencial prihranka

Z RS PRO 5100 SC je mogoče prihraniti ogromno količino CO2 v primerjavi s sijalko T5, kar privede do prihranka stroškov v višini več kot 100 € na sijalko.

Predvsem glede prepovedi sijalk T5 od septembra 2023 bi se morali vsi ukvarjati s temo predelave. Connected Lighting je rešitev ne samo za naknadno opremljanje, ampak tudi za doseganje največjega potenciala prihrankov.

Stroški električne energije na leto

Košarica